Venepäällikkökurssi

Taitotaso ja esitiedot

Saaristolaivurikurssin tai vastaavan käyneille.
Käytännön veneilykurssi suoritettuna ja vähintään kahden vuoden kokemus käytännön veneilystä vastuuroolissa.  

Sinustako auktorisoitu kippari kansainvälisille vesille?

Haluatko suorittaa kansainvälisen huviveneenkuljettajan pätevyyskirjan tai parantaa muuten vain käytännön veneilytaitojasi? Tampereen Navigaatioseuran Venepäällikkökurssi on suunniteltu niin, että se vastaa tietojen ja taitojen osalta kansainvälistä huviveneenkuljettajanlupakirjaa ja kurssin käytyään voi kirjaa hakea Traficomilta.

Kansainvälinen huviveneenkuljettajanlupakirja mahdollistaa mm. veneiden vuokraamisen ulkomailla. Kurssin yhteydessä järjestetään päällikkökurssilaisille myös erikoiskursseja, joilla kansainväliseen huviveneenkuljettajan kirjaan saa lisäpätevyyksiä.

Kurssin sisältö

Päällikkökurssilla opetetaan päällikön vastuuseen ja merimiestaitoihin liittyviä asioita sekä vahvistetaan käytännön veneilytaitoja. 

Teoriasisältö

Käytännön harjoitukset

Toteutustapa

Teoriailtoja talven ja kevään aikana 7 kpl

Teoriaillat järjestetään luokkaopetuksena Pajasaaressa tai etäyhteyksin Teams-sovelluksella klo 18.00-21.00

Alkusammutusharjoitus Tampereen pelastuslaitoksen opastuksella

Alkusammutusharjoitus järjestetään Tampereen pääpaloasemalla teoriailtojen yhteydessä. 

Käytännön harjoitteluiltoja 4 kpl

Käytännön harjoittelua järjestetään vähintään kolmena iltana klo 18.00-21.00 neljän hengen ryhmille. Lisäksi yksi käytännön harjoitusilta ajetaan pimeällä klo klo 21.00-02.00. 

Harjoituspäivät määräytyvät ryhmien lukumäärän mukaan ja ne vahvistetaan kurssin aikana.

Harjoitukset pyritään suorittamaan kolmen viikon kuluessa kurssin käytännön harjoitusten alkamisesta, johon ilmoittautuessa on tarpeen sitoutua.

Käytännön harjoittelu suoritetaan seuran koulutusveneellä, Naviksella lähtöpaikkana joko Pajasaari tai Naistenlahti.

Lisäopetusta pyritään järjestämään tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan. 

Tentti ja käytännön ajokoe

Kurssin läpäisemiseksi tulee suorittaa kaksiosainen venepäällikkötutkinto, teoriakoe ja käytännön ajokoe. Hyväksytysti tutkinnon suorittanut saa venepäällikködiplomin. 

KV-kirja haetaan halukkaiden kanssa yhdessä kurssin jälkeen.

Purjehduksen näyttökoe

Lisämerkintänä, jos haluat lupakirjaan S-merkinnän (sailing, purjevenekelpoisuus), tarjoamme kurssin aikana mahdollisuutta osallistua purjehdusnäyttökokeeseen. Tämä mahdollisuus järjestetään yhteisesti kurssilla oleville lisämaksusta. Mikäli purjehdustaitoja ei vielä ole, kerromme lisää mahdollisuuksista kurssin aikana.

Kurssimaksu 350 €

Kurssimaksu sisältää mm. teoriakoulutuksen ja käytännön harjoitukset, alkusammutusharjoituksen sekä kurssikirjan Taitava venepäällikkö ja luentomateriaalit.  

Saat laskun ilmoittautumisen yhteydessä antamaasi sähköpostiin.

Kursseillemme on kova kiinnostus ja kurssien kokoa joudutaan rajoittamaan vapaaehtoisten kouluttajaresurssien mukaan. Maksathan kurssimaksun eräpäivään mennessä, jotta varmistat paikkasi kurssilla. 

Aikataulu

Huomio! Osa teoriaosuuden luennoista järjestetään Pajasaaressa, osa pidetään etäluentoine teams-sovelluksella

Teoria 
alustavan aikataulun mukaan klo 18-21 9.3.,14,3 (etä),15.3. (etä), 16.3., 23.3., 28.3., 31.3., 12,4. (alkusammutusharjoitus)
Kurssin teoriaosion tentti 14.4.2023

Käytännön harjoitusajot 
ma-to klo 18-21 elokuusta viikolta 34 alkaen.

Yönavigointiretki Näsijärvellä viikolla 37
Kurssin käytännön osion tentti 16.-17.9.2023
Kurssijuhlan ajakohta päätetään myöhemmin

Lisätietoja

Huviveneenkuljettajan lupakirjan merkinnät ja kelpoisuudet

M (motor craft) eli moottorialusmerkinnän saat venepäällikkökurssin avulla. Antaa kelpoisuuden ajaa moottorialusta. 

S (sailing craft) eli purjealusmerkinnän voit suorittaa kurssin aikana järjestettävän näyttökokeen avulla, mikäli sinulla on aikaisempaa purjehduskokemusta. Mikäli sinulla ei ole aikaisempaa purjehduskokemusta ja haluaisit suorittaa myös S-merkinnän, voit omatoimisesti osallistua haluamallesi purjehduskurssille ja pyytää tästä todistuksen huviveneenkuljettajakirjaa varten. S-merkintä ei ole pakollinen huviveneenkuljettajakirjan saamiseksi eli voit jättää koko purjehdusosuuden myös tekemättä. Tällöin huviveneenkuljettajakirjan pätevyys on vain moottoriveneiden käsittelyyn.

C (coastal waters) eli rannikkovedet -merkinnän saat automaattisesti suorittamalla päällikkökurssin. Sen vaatimat tiedot ja taidot sisältyvät kurssisuunnitelmaan.

I (inland waters) eli sisävedet merkinnän saat suoritettua CEVNI-kurssin avulla. Erillinen CEVNI-kurssi järjestetään päällikkökurssin jälkeen syksyisin siten, että saat I-merkinnän huviveneenkuljettajakirjaan. Informoimme tästä kurssista aina päällikkökurssin yhteydessä. Voit myös itsenäisesti suorittaa CEVNI-kurssin tai mikäli olet sen jo suorittanut, sinun ei tarvitse osallistua kurssille erikseen.

Kansainvälisen huviveneenkuljettajan lupakirjan I-merkintään vaaditaan todistus CEVNI-kurssin suorittamisesta. I-merkintä ei ole pakollinen huviveneenkuljettajakirjan saamiseksi eli CEVNI-kurssin suorittaminen ei ole välttämätöntä.

Mikäli et suorita kaikkia yllämainittuja pätevyyksiä kerralla, voit myös laajentaa kv-kirjasi pätevyyksiä myöhemmin suorittamalla lisää kursseja. Tällöin Traficom veloittaa päivityksistä kv-kirjaan aina erikseen.

Ilmoittaudu mukaan käytännön veneilykurssille!

Tule mukaan nauttimaan alkukesän päivistä vesillä ja oppimaan käytännön veneilytaitoja mukavassa seurassa.  

Saat laskun ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi. Kursseillamme on rajoitettu osallistujamäärä. Maksaessasi laskun eräpäivään mennessä, varmistat paikkasi kurssilla.  

Ilmoittaudu mukaan venepäällikkökurssille!

Tule mukaan suositulle ja kehutulle päällikkökurssille oppimaan veneilytaitoja mukavassa seurassa.  

Kursseillemme on kova kiinnostus ja kurssien kokoa joudutaan rajoittamaan vapaaehtoisten kouluttajaresurssien mukaan.

Lähetämme ilmoittautumisen jälkeen erikseen tiedon hyväksynnästä kurssille sekä kurssilaskun. Maksathan kurssimaksun eräpäivään mennessä, jotta varmistat paikkasi kurssilla. 

Seuraavan kurssin ilmoittautuminen avataan 9.2.2023 klo 10:00