Toimintasuunnitelma 2024

 

Toimintasuunnitelma vuodelle 2024

Hallinto

Tampereen Navigaatioseuran toimintaa johtaa ja asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valittavat kommodori (puheenjohtaja), varakommodori (varapuheenjohtaja) ja kahdeksan muuta jäsentä.

Seuran sääntöjen mukainen vuosikokous pidetään hallituksen kutsun mukaisesti helmikuussa.

Hallitus laatii vuosikokoukselle esityksen toimintasuunnitelmaksi ja talousarvioksi sekä esityksen toimintakertomuksesta ja tilinpäätöksestä.

Hallitus vastaa seuran sääntöjen mukaisen tarkoituksen toteuttamisesta laaditun toimintasuunnitelman mukaisesti. Hallitus järjestää toiminnan suunnittelun ja organisoinnin kannalta tarvittavia tilaisuuksia ja aktivoi muita toimihenkilöitä ja seuran jäseniä osallistumaan seuran toimintaan ja kehittämiseen.

Hallitus asettaa ja nimeää seuran toiminnan järjestämiseksi tarvittavia toimikuntia ja työryhmiä sekä muita toimihenkilöitä ja määrittelee niille tehtävät.

Suunnitelmavuoden aikana pyritään muodostamaan hallituksen alaisuuteen seuratoimintaryhmä erilaisten veneilijöitä kiinnostavien tapahtumien ja retkien järjestämiseksi. Lisäksi ryhmä voisi osallistua Pajasaaren ylläpitoon ja kerhoiltojen järjestämiseen.

Hallitus toimii aktiivisesti varmistaakseen riittävän toimihenkilöresurssin seuran toimintojen hoitamiseksi. Uusien toimihenkilöiden rekrytoimiseksi ja nykyisten toimihenkilöiden jaksamisen ja viihtyvyyden varmistamiseksi tarjotaan soveltuvaa koulutusta taitojen kehittämiseen. Lisäksi säännöllisesti huomioidaan ja palkitaan aktiivisia toimihenkilöitä ja pyritään erilaisin toimenpitein lisäämään toimijoiden yhteisöllisyyden tunnetta.

Jäsenyydet

Seura on jäsenenä Suomen Navigaatioliitto ry:ssä ja jaosjäsenenä Suomen Purjehdus ja Veneily ry:ssä. Seura on myös Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n jäsen. HLU tuottaa seuralle taloushallintoja kirjanpitopalveluita.

Harrasteveneily

Seura pyrkii herättämään ja edistämään merenkulun ja järviveneilyn harrastusta hallinnoimalla ja ylläpitämällä retkitukikohtia, jotka palvelevat jäsenistöä veneilykohteina ja retkitukikohtina.

Retkitukikohdista neljä, Kuteri, Vähä-Lampisaari, Riekkola ja Kalliomäki sijaitsevat Näsijärven vesistössä. Kuteri on vuokrattuna Tampereen kaupungilta. Vähä-Lampisaari, Riekkola ja Kalliomäki ovat seuran omistuksessa. Lisäksi seuran jäsenet voivat vierailla yhteiskäyttösopimuksen mukaisesti Vilppulan Veneilijöiden Honkatorpalla Pohjaslahdella. Meritukikohta Korppoonranta sijaitsee Saaristomerellä Korppoon kunnassa. Korppoonranta on seuran omistuksessa.

Tammerkosken yläjuoksulla sijaitseva toimintakeskus Pajasaari palvelee harrasteveneilyn lisäksi ympärivuotisesti jäsenistön koulutusja kokoontumistilana. Pajasaari on vuokrattuna Tampereen kaupungilta.

Opetustoiminta

Seura järjestää monipuolista ja eri tasoista koulutusta aloittelijoista kokeneemmille vesilläliikkujille. Koulutuksen tavoitteena on veneilyturvallisuuden parantaminen. Opetustoiminnan välineistöä kehitetään tarpeen mukaan.

Navigointikoulutus

Seura kouluttaa laatimansa opetussuunnitelman mukaisesti saaristo-, rannikkoja avomerilaivureita. Opetus noudattaa Suomen Navigaatioliiton koulutusohjelmaa siten, että kurssin päättymisen jälkeen oppilailla on valmiudet suorittaa hyväksytysti kyseinen tutkinto ja saada siten laivurin arvonimi.

Saaristoja rannikkolaivurikurssit kestävät lukukauden alkaen syysja tammikuussa, avomerilaivurikurssi koko talven alkaen syyskuussa. Valtakunnalliset saaristoja rannikkolaivuritentit järjestetään huhtija joulukuussa, avomerilaivuritentti huhtikuussa. Näiden lisäksi on mahdollisuus tarvittaessa järjestää kertaustenttejä.

Veneilykoulutus ja erikoiskurssit

Edellisten vuosien tavoin järjestetään käytännön veneilykurssi veneilyä aloittaville sekä venepäällikkökurssi. Näiden kurssien lisäksi selvitetään jälleen, olisiko seuralla käytännössä mahdollisuutta palauttaa muutamien aiemmin pidettyjä kursseja valikoimaan. Kurssien käytännön harjoitukset toteutetaan kokonaisuudessaan Näsijärvellä seuran omalla koulutusveneellä.

Venepäällikkökurssin hyväksytysti suoritettuaan osallistuja voi hakea kansainvälistä huviveneen kuljettajan pätevyyskirjaa Traficomilta. Kurssit perustuvat seuran omaan Traficomin viimeksi 2023 auditoimaan laatujärjestelmään.

Navigaatioseura jatkaa koulutusyhteistyötä Näsijärven Purjehdusseuran (N) kanssa päällikkökurssin osalta. Kevään aikana selvitetään, olisiko yhteistyötä mahdollista syventää vielä aiemmasta.

Erikoiskursseina järjestetään CEVNI-kurssi ja Meri-VHF-radiokoulutus. Molemmille erikoiskursseille on jatkuvasti kysyntää. Seura on hankkinut veneilykouluttajilleen lisää auktorisointeja Meri-VHF-kurssien järjestämiseen. Meri-VHF-radion käytön pätevyystodistukseen oikeuttavan tutkinnon (rannikkolaivurin radiotutkinto) järjestää erikseen Traficom.

Tutkakurssin auktorisointia selvitetään edelleen. Ainoaksi mahdollisuudeksi on jäänyt tuottaa kurssi itse Navigaatioseuran oman laatujärjestelmän mukaisesti ja auktorisoida kurssi Traficomin kautta.

Vuokraveneen kuljettajakurssia on useasti toivottu palautettavan kurssiohjelmaan. Navigaatioseuralla saattaisi olla mahdollisuus järjestää kirjaan vaadittava teoriaosuuden koulutus. Vuokraveneen kuljettajakirjan saamisen edellytyksenä on Traficomin auditoiman veneilykoulutuksen järjestäjän myöntämä todistus teoreettisten tietojen hallinasta sekä todistus käytännön veneilytaidoista. Käytännön taitojen osoittamiseksi riittää Kansainvälinen huviveneen kuljettajankirja. Seuralla ei ole mahdollisuutta järjestää erillistä käytännön veneilytaitojen näyttökoetta. Kurssin pääsyvaatimukseksi pitää tällöin asettaa kurssilaisten aiemmin hankittu Kansainvälisen huviveneenkuljettajan pätevyys.

Veneilykoulutusta ei edelleenkään voida laajentaa nykyisestä, vaikka jäsenkyselyn palautteen perusteella vaikuttaisi siltä, että seuran olisi harkittava koulutustarjontansa monipuolistamista.

Navigointisimulaattorin toteuttaminen

Seuran hallitus on käynnistänyt työn navigointisimulaattoriympäristön toteuttamiseksi Pajasaareen. Simulaattorin tarkoitus on tukea veneilykoulutusta tarjoamalla harjoitusmahdollisuuden erilaisiin navigointitehtäviin sekä miehistön yhteistoimintaan. Simulaattori mahdollistaa jäsenistölle myös ohjatun tai omaehtoisen harjoittelun ja teemaan liittyvien kerhoiltojen järjestämisen.

Katsastustoiminta

Venekatsastus jatkuu katsastamalla veneet katsastussääntöjen mukaisesti. Katsastuspaikat ja -ajankohdat pysyvät ennallaan, mutta Tampereella katsastuksia keskitetään Santalahden ja Naistenlahden satamiin.

Seuratoiminta

Seuratoimintaan kuuluvat erilaiset tapahtumat ja kokoontumiset jäsenistön toiveiden ja aktiivisuuden mukaan. Seuraavia tapahtumia ollaan suunnittelemassa vuodelle 2024:

Bussimatka Vene 24 -messuille Helsingin Messukeskukseen järjestetään 10.2.2024 Seuran sääntömääräinen vuosikokous 20.2.2024 Pajasaaressa.
Kerhoiltoja jatketaan tiistaisin kevätja syyskaudella. Iltoihin pyritään löytämään kiinnostavia ja monipuolisia aiheita veneilyn eri osa-alueilta.

Seuran pikkujoulut marraskuussa Pajasaaressa.

Kiinteistötoimi

Pajasaaren kulkusillan uusiminen jatkuu vielä kevään ajan. Lisäksi Väylävirasto ilmoitti, että Tammerkosken ylittävät rautatiesillat tullaan peruskorjaamaan kevään ja kesän aikana.

Hallitus on aktiivinen Pajasaaren alueen mm. Mältinrannan kehitystyössä.

Retkitukikohdat

Edellisien vuosien tapaan talousarvioissa on kiinnitetty huomiota tukikohtien turvallisuuteen, viihtyvyyteen sekä laadun kehittämiseen. Suunnitelmissa on joitakin remontteja ja investointeja mm.
Vähä-Lampisaareen uuden kompostikäymälän rakentaminen
Kuterin kiukaan ja vesipadan uusiminen
Korppoon rannan ruoppaaminen ja
Kalliomäen kiukaan uusiminen

Tukikohtien ylläpitoa hoidetaan tukikohtavastaavien ja seuran kiinteistövastaavan johdolla. Veneilykauden aikana kussakin tukikohdassa järjestetään tapahtumapäiviä, joissa isäntien johdolla talkoovoimin rakennetaan uutta, kunnostetaan vanhaa ja vietetään muuten vain aikaa yhdessä.

Hallitus on aktiivisesti yhteydessä Näsijärven alueen kuntiin kantaa ottaen ja seuraten vesistön rantojen käytön kehitystä.

Koulutusalus

Koulutusalusta (Navis) käytetään seuran järjestämiin koulutuksiin, junioritoimintaan, kilpailuihin sekä tarvittaessa apuna tukikohtien huoltotoimintaan. Huoltoja kunnostustöitä tehdään talkoilla sekä tarpeen mukaan ulkopuolisen palveluntuottajan toimesta ostopalveluna.

Kauden 2023 aikana Naviksen moottori ja vaihteisto vaihdettiin uusiin. Kaudella 2024 aluksen potkuri on tarkoitus vaihtaa uuden vaihteiston välitykseen paremmin sopivaksi. Lisäksi aluksen kaiteissa on hitsaustarvetta ja hytin ikkunoihin on tarkoitus toteuttaa pimennysverhot tutkakurssin tarpeisiin.

Nuorisotoiminta

Nuorisotoiminnan tavoitteena on synnyttää nuorissa kipinä hienoon harrastukseen ja tarjota mahdollisuus kehittää vesillä liikkumisessa tarvittavia tietoja ja taitoja.

Järjestämme juniorileirin 24.-28.7.2024 Antaverkan leirikeskuksessa.Leirikeskukseen mahtuu majoittumaan noin 25 leiriläistä ja lisäksi ohjaajat ja muu henkilökunta.

Ympäristötoiminta

Ympäristöasiat otetaan huomioon tukikohtaja veneilytoiminnassa mm. pyrkimällä vähentämään tukikohtien energiankulutuksia parantamalla tekniikkaa ja lisäeristämällä. Lisäksi tukikohtien jätevesien käsittelyä pyritään parantamaan täyttämään uudet asetukset. Veneilyn ympäristönäkökulmat ovat osa veneilykoulutusta sekä junioritoimintaa.

SPV:n julkaiseman veneilyn vastuullisuusohjelman sekä Näsijärven vesistöalueen kaupunkien ja kuntien vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvien suunnitelmien ja ohjelmien pohjalta Navigaatioseuralle luodaan oma vastuullisuusohjelma. Seuran tarkoituksena on toimia vastuullisesti niin toimintaympäristön, hallinnollisten asioiden, yhdenvertaisuuden, tasa-arvon kuin ympäristönkin osalta. Vastuullisuus veneilyssä ulottuu vahvasti myös veneilyturvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.

Tiedotus ja markkinointi

Ruori-kausijulkaisu ilmestyy kerran vuodessa. Tavoite on saada useampi seuran jäsenistöstä tuottamaan sisältöä julkaisuun.

Seuran Facebook –sivut ovat osoittautuneet toimivaksi kanavaksi tiedotusta tukemaan. Facebooksivuja tullaan edelleen käyttämään myös sponsoroituna mainoskanavana opetustoiminnan markkinointiin. Tavoite on myös käyttää jäsenistön omia tarinoita Facebook sivuilta seuran www-sivustolla ja toisaalta siirtää enemmän www-sivujen artikkeleita Facebook:iin

Kommodorin tiedotteiden jakoa sähköpostitse jatketaan edelleen. Yhdessä vesille –tapahtuma
Hyvän menestyksen vuonna 2023 saanut Yhdessä vesille –tapahtuma on tarkoitus järjestää uudelleen huhtikuussa 2024 Ratinan kauppakeskuksessa yhteistyössä viiden Tampereen alueen veneilyseuran kanssa. Navigaatioseuran lisäksi järjestelyihin ovat alustavasti ilmoittaneet kiinnostuksensa Näsijärven Purjehdusseura, Tampereen Pursiseura, Tampereen Veneilijät ja Ylöjärven Veneilijät. Lisäksi mukaan voidaan kutsua veneilyn kanssa läheistä yhteistyötä tekeviä tahoja, kuten Meripelastus, Pelastuslaitos, Venepoliisi, Pidä Saaristo Siistinä ja Tampereen Satamatoimisto.

Yhdessä vesille –tapahtuma on erinomainen mahdollisuus esitellä veneilyä ja seurojen tarjoamaa toimintaa uusille kohderyhmille juuri ennen veneilykauden alkua.

Hämeenpuiston puistofiesta

Saimme hyvän kokemuksen Tampereen Hämeenpuiston puistofiestasta elokuussa 2023. Tapahtumassa eri harrastusyhdistykset ja tahot voivat esitellä toimintaansa. Elokuu on myös sopiva ajankohta houkutella uusia oppilaita syksyllä alkaville laivurikursseille.

Avoimet ovet Tampereen päivänä Pajasaaressa

Avoimet ovet Pajasaaressa Tampere päivän (syys-lokakuun vaihde) ohjelmakokonaisuuteen liittyen on osoittautunut yleisöä kiinnostavaksi tapahtumaksi. Pajasaaren tilojen ja historian ohella on hyvä tilaisuus esitellä seuran tarjoamaa toimintaa ja koulutusta monipuolisesti.

Liikunta

Liikuntaharrastukset jatkuvat seuraavasti:
Lentopallon pelaaminen jatkuu entiseen tapaan kaupungilta varatussa tilassa torstaisin kevätja syyskaudella.
Lentopalloa ja muita seurapelejä harrastetaan Kalliomäen tukikohdan kentällä.

Yhteistoiminta

Yhteistoimintaa toisten veneseurojen ja muiden yhteistyötahojen kanssa jatketaan osallistumalla yhteisiin palavereihin ja tapahtumiin. Tavoitteena on yhteistoiminnan lisääminen ja tehostaminen. Seurojen yhteisissä asioissa erityisesti veneilyn markkinointi harrastuksena, nuorisotoiminnan aktivointi ja koulutusyhteistyö on vahvasti esillä. Lisäksi yhteinen veneilyn edunvalvonta kuntien suuntaan veneilyolosuhteiden parantamiseksi on jatkuvasti esillä oleva yhteistoiminta-asia.

Osallistutaan Suomen Purjehdusja Veneily ry:n aluejohtajan valmistelemiin Hämeen vesistöalueen kommodorikokouksiin. Myös tamperelaisten veneseurojen yhteiskokous järjestetään keväällä Pajasaaressa.

Tampereen kaupungin kanssa neuvotellaan Naistenlahden laiturin laajentamiseksi ja Pajasaaren toimintakeskuksen toimintaedellytysten parantamiseksi. Pajasaaren kiinteistön toiminnan sujumiseksi pyritään turvaamaan tarvittavien huoltoajoja pysäköintipaikkojen säilyminen Mältinrannassa.

Hyvää yhteistyötä Vilppulan Veneilijöiden kanssa jatketaan edelleen heidän Honkatorppa-tukikohtansa vierailukäytön kehittämiseksi.

Talous

Talousarvioesitys sisältää etupäässä toiminnan kannalta välttämättömiä käyttöja ylläpitokustannuksia sekä korjauksia. Jäsenmaksuun esitetään 10 euron korotusta, jolloin varsinaisen jäsenen vuosijäsenmaksu olisi 60 euroa ja liittymismaksu 180 euroa. Maksuja on korotettu edellisen kerran vuonna 2014. Kurssimaksuihin ja käyttökorvauksiin tehdään kustannustason nousua vastaavia tarkistuksia tarpeen mukaan.

Seuran taloustilannetta voidaan pitää kokonaisuutena arvioiden vakaana. Pajasaaren käyttöasteen nostaminen on yhä tavoitteena, jotta toimintakeskuksen kuluja voitaisiin jakaa useamman eri toiminnon kesken. Kaudella 2024 budjettiin on varattu varat Korppoon laiturialueen ruoppaukselle sekä Pajasaareen toteutettavalle koulutussimulaattorille.

Seuran hallitus perustaa kauden toimintasuunnitelmansa ja talousarvionsa siihen, että seuran yhteishenki pysyy vahvana, jolloin seuraa voidaan siltä pohjalta kehittää ja tarpeelliset tehtävät tulevat hoidetuiksi hyvän talkoohengen mukaisesti.


Tampereella 25.1.2024


Tampereen Navigaatioseura ry Hallitus